Prohlédnuté produkty

Informace

Autoři

Nakladatelé

Velká hra Mary Wardové - Ida Friederike Görresová

XV - 1 - 3

Již použité

váz., 187 str., vyd. v r. 2003 Karmelitánské nakladatelství

Více informací

1 Položka

Upozornění: poslední kus skladem!

85,00 Kč

Přidat na seznam přání

Parametry

Stav knihy: dobrý

Více informací

Mary Wardová (1585-1645), zakladatelka Institutu blahoslavené Panny Marie, s neuvěřitelnou a nadlidskou houževnatostí bojovala za to, aby zasvěcené ženy mohly realizovat apoštolské poslání ve světě stejně jako muži, mimo klauzuru. To však bylo pro církevní hierarchii na přelomu 16. a 17. století nemyslitelné. 

 Navzdory nedůvěře, podezírání a předsudkům (roku 1631 byla dokonce za svého pobytu v Římě zatčena jako „heretička, schizmatička a rebelka“) usilovala o církevní uznání svého Institutu, který měl být ženskou paralelou Tovaryšstva Ježíšova. Posláním sester bylo vyučovat dívky a zakládat školy, aniž by podléhaly pravomoci biskupa. Mary Wardová značně předběhla svou dobu. Prozíravě se při zakládání svých řeholních domů opírala také o podporu světských vládců, protože chápali, jaký význam má vzdělání pro budoucí generace katolických žen.
Přesto, že se nedožila plného papežského schválení svého díla (stalo se tak až roku 1877), a přesto, že byla několikrát v různých zemích svědkem jeho zničení, znovu a znovu měla odvahu zakládat nové řeholní domy, neboť byla přesvědčena, že jedná podle Boží vůle.
Papež Pius XII. o Mary Wardové řekl, že je to žena, která nemá v církvi obdoby a kterou jí dala Anglie ve velmi ponuré a krví potřísněné hodině.

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Velká hra Mary Wardové - Ida Friederike Görresová

Velká hra Mary Wardové - Ida Friederike Görresová

váz., 187 str., vyd. v r. 2003 Karmelitánské nakladatelství