Prohlédnuté produkty

Informace

Autoři

Nakladatelé

Bledě modré ženské písmo - Franz Werfel Zobrazit větší

Bledě modré ženské písmo - Franz Werfel

XV - 1 - 2

Již použité

váz., 136 str., vyd. v r. 1980 Vyšehrad

Více informací

3 ks

39,00 Kč

Přidat na seznam přání

Parametry

Stav knihy: dobrý

Více informací

V útlé, ale mistrovsky zpracované novele se Franz Werfel vrací do Rakouska roku 1936, kdy červencová smlouva rakouského kancléře Schuschniga s Hitlerem otevřela dveře pozdějšímu nacistickému záboru.

 Na tomto politickém pozadí kreslí Werfel s citem pro psychologickou miniaturu příběh vysokého úředníka na ministerstvu vyučování Leonidase, člověka pocházejícího z nuzných poměrů, který se díky své kráse a společenské oblibě bohatě oženil a jemuž se tak uvolnila cesta k bohaté kariéře.
Do jeho poklidného života však sjede blesk v podobě žádosti o pomoc pro studenta židovského původu, který nesmí dostudovat v Německu. Tuto žádost mu poslala jeho bývalá milenka, a ve chvíli, kdy si ji Leonidas přečetl, začíná osobní drama člověka, považujícího se dosud za charakterního a bezúhonného manžela, a postaveného náhle před volbu: pomoci či nepomoci, svěřit se manželce k dávnému padoušskému činu, či jí ho zamlčet. Leonidas se dobere konce svého váhání s vědomím, že mu osud nabídl možnost, aby se zachránil z velkého životního provinění, ale on že tuto možnost odvrhl. A rovněž ví, že k další nabídce už nedojde.
(z přebalu knihy)

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

Bledě modré ženské písmo - Franz Werfel

Bledě modré ženské písmo - Franz Werfel

váz., 136 str., vyd. v r. 1980 Vyšehrad