Prohlédnuté produkty

Informace

Autoři

Nakladatelé

...A léta běží - Taťána Lukešová Zobrazit větší

...A léta běží - Taťána Lukešová

I - 1 - 4

Již použité

váz., 156 str., vyd. v r. 2010 Katolický týdeník

Více informací

1 Položka

Upozornění: poslední kus skladem!

70,00 Kč

Přidat na seznam přání

Parametry

Stav knihy: dobrý

Více informací

Výbor z rodinných fejetonů Taťány Lukešové, Autorka v nich s humorem a moudrým nadhledem zachycuje příhody a patálie, které prožívala jako osamocená matka dospívajících dětí a posléze jako babička. Příhody se jí stávají i podnětem k přemítání nad životem, který běžně žijeme. 

Výbor více než sedmdesáti fejetonů doprovázejí ilustrace výtvarníka Štepána Zavřela.
Autorka je známá zejména čtenářům Katolického týdeníku či Cyrilometodějského kalendáře, kde její fejetony a povídky v posledních letech vycházejí.
Taťána Lukešova se narodila 21. října 1927 v Praze jako Alice Ledererova. Její maminka byla původem Ruska, ale v době bolševické revoluce utekla z Jekatěrinburgu do Československa. Její tatínek František Lederer byl redaktorem Prager Tagblattu, nejvlivnějších liberálně-demokratických německy psaných novin v Čechách (jejich vydávání skončilo s nacistickou okupací v roce 1939). Na začátku německé okupace byl zatčen, ale podařilo se mu uniknout za hranice do Londýna, kde spolupracoval s exilovou vládou. Na Alici, tehdy už Taťánu, se kvůli otci vztahovaly norimberské zákony a musela se skrývat. Aby ji uchránila transportu, prohlásila ji maminka za nemanželskou. V roce 1948 se Taťána provdala za Rudolfa Lukeše, talentovaného filmového architekta, který byl však hned po únorovém komunistickém převratu z Barrandova vyakčněn – a až do své smrti už nedostal u filmu žádnou práci. Taťána pracovala jako tlumočnice a od poloviny 70. let začala s psaním povídek, fejetonů, pohádek a námětů pro dětské divadlo (nejčastěji přispívala do časopisu Naše rodina). Od roku 2006 publikuje své fejetony a povídky také v Katolickém týdeníku a Cyrilometodějském kalendáři. V roce 2006 jí v nakladatelství Artur vyšla knížka „Veselíčko“.
Taťána Lukešova je trojnásobnou babičkou (od dcery má vnoučata Šimona a Jana, o nichž píše ve svých fejetonech).

Recenze

Žádný názor zákazník pro tuto chvíli.

Napsat recenzi

...A léta běží - Taťána Lukešová

...A léta běží - Taťána Lukešová

váz., 156 str., vyd. v r. 2010 Katolický týdeník